,,De schrik zit er goed in, maar de koersreactie is een beetje overdreven. Er is eigenlijk weinig nieuws onder de zon. Italië heeft in de afgelopen 50 jaar nog nooit een stabiele regering gehad en ze zijn daar wel wat gewend. Misschien komen ze er wel uit en wellicht komen er nieuwe verkiezingen, maar het zal wel worden opgelost. De Italiaanse rente loopt op, maar blijft onder de 5 procent. Ook tonen de Amerikaanseopeningsindicatoren herstel”, aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 1,3 procent lager op 335,90 punten. De MidKap zakte 1,1 procent tot 535,70 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tussen 1,4 en 2,4 procent. De IBEX in Madrid daalde 2,9 procent.

Milaan

De hoofdindex in Milaan ging 4,6 procent onderuit. De Italiaanse verkiezingen hebben geen van de coalities een werkbare meerderheid opgeleverd. Het is onduidelijk hoe er nu een daadkrachtige regering kan worden gevormd die doorgaat met hervormingen en bezuinigingen in het land.

Vooral de Italiaanse bankaandelen gingen in de uitverkoop. UniCredit zakte meer dan 8 procent en Mediobanca leverde ruim 7 procent in. Ook de rente op Italiaanse staatsobligaties liep op. De rente op 10-jarige Italiaanse staatsleningen klom van 4,5 procent naar 4,8 procent. Dat is het hoogste niveau sinds begin december vorig jaar.

Euro

De Italiaanse politieke ontwikkelingen trokken ook een wissel op de euro. De eenheidsmunt was 1,3080 dollar waard, tegen 1,3202 dollar bij sluiting van de Europese aandelenmarkten op maandag.

In de AEX waren de financiële fondsen ING en Aegon de grootste dalers met minnen van ruim 4 procent. De uitgevers Reed Elsevier en Wolters Kluwer waren de enige stijgers met plussen van 0,5 en 0,1 procent.

TomTom

In de MidKap stond verzekeraar Delta Lloyd onderaan met een verlies van 4,2 procent. TomTom was de sterkste stijger met een winst van 1,7 procent, na de bekendmaking van een samenwerkingsovereenkomst met Telmap, een dochterbedrijf van chipmaker Intel.

De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,7 procent tot 92,45 dollar per vat. Brentolie werd 1 procent goedkoper, op 113,30 dollar per vat.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl